30.9.SUNNUNTAI.png
Lippu_piste.gif

Villi viuluvirtuoosi Pekka Kuusisto ja Vivaldin vuodenajat on jo käsite.

Konsertti on yhtä aikaa viihdyttävä ja meditatiivinen.

Tämä konsertti kannattaa kokea!

Pekka Kuusisto High Res 6 - credit Maija

Video harjoituksista

Pekka Kuusisto on tullut tunnetuksi harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona, joka on yhtä kotonaan niin viulukonserttojen solistina kuin vaikkapa elektronisen musiikin maailmassa. 2008 Pekka Kuusisto palkittiin Väinö Tannerin säätiön Tanner-palkinnolla. Palkitsemisen perusteluna mainittiin Kuusiston ”rajojen ylittäminen, avoin ja ennakkoluuloton suhtautuminen kaikkeen hyvään musiikkiin sekä kirkas näkemys musiikista ihmisiä, kulttuureja ja kansakuntia yhdistävänä voimana”. Samanlaisin perustein Kuusisto sai myös Pohjoismaisen musiikkipalkinnon 2013.

3-vuotiaana aloitettu viulunsoiton opiskelu kuljetti Kuusiston Itä-Helsingin musiikkiopistosta Sibelius-Akatemian kautta Indianan yliopistoon. Tärkeimmät opastajat olivat Géza Szilvay, Tuomas Haapanen, Miriam Fried ja Paul Biss. Vuonna 1995 Pekka Kuusisto voitti ensimmäisenä suomalaisena Jean Sibelius –viulukilpailun.

Pekka Kuusisto on toiminut vuodesta 2016 lähtien ACO (Australian kamariorkesteri) Collectiven taiteellisena johtajana sekä minnesotalaisen Saint Paul Chamber Orchestran taiteellisena partnerina. Hän on 2018 myös Norjalaisen kamariorkesterin päävierailija ja vuodesta 2019 myös Mahler Chamber Orchestran taiteellinen partneri sekä Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin ”Artistic Best Friend”. Kuusiston taiteellisen työskentelyn keskiössä onkin kamarimusiikillinen yhtyesoitto kamariorkestereiden kanssa ilman varsinaista kapellimestaria. Tällaista solistin ja orkesterinjohtajan tehtävät yhdistävää työtä hän tekee vakituisten orkestereidensa lisäksi säännöllisesti myös mm. Lontoon kamariorkesterin, Irlannin kamariorkesterin, Britten Sinfonian, Ruotsalaisen kamariorkesterin sekä Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Viime kausilla Pekka Kuusisto on palannut solistiksi mm. Birminghamin ja Toronton sinfoniaorkestereihin, Skotlannin kamariorkesteriin sekä Helsingin kaupunginorkesteriin, soittanut New Yorkin Filharmonikoiden ja Los Angelesin Filharmonisen orkesterin solistina sekä ja soolokonsertteja mm. Amsterdamin Concertgebouw’ssa ja Lontoon Wigmore-salissa.

Kuusisto on tehnyt menestyksekästä yhteistyötä mm. nykysirkustaiteilija Jay Gilliganin, taiteilija Aamu Songin sekä tanssiteatteri Richard Alston Dance Companyn kanssa. Kuusistolla on myös joukko musiikillisia kokoonpanoja ja yhteistyötä mm. lauluyhtye Rajattoman, Don Johnson Big Bandin, Rinneradion ja yhdysvaltalaisen Salsa Duran kanssa. Säännöllisiin kamarinmusiikkipartnereihin kuuluvat mm. Anne Sofie von Otter, Bengt Forsberg, Mark Padmore, Olli Mustonen, Ismo Eskelinen ja Nicolas Altstaedt. Kuusisto tekee läheistä yhteistyötä myös monien nykysäveltäjien kanssa. Heistä mainittakoon Nico Muhly, Thomas Adès, Daniel Bjarnason ja Andrea Tarrodi, sekä suomalaisista Uljas Pulkkis, Sauli Zinovjev ja Sebastian Fagerlund.

Syksyllä 2015 Pekka Kuusisto nousi ensimmäistä kertaa myös suurelle teatterilavalle. Suomen kansallisteatterissa esitettiin Kristian Smedsin ohjaama TABU, johon Kuusisto sävelsi musiikin ja toimi yhtenä esiintyjistä. Vuodesta 2018 Kuusisto on yhdessä Samuli Kosmisen kanssa säveltänyt, soittanut ja nauhoittanut musiikkia uuteen animaatiosarjaan Tove Janssonin Muumeista.

Pekka Kuusisto on ollut kesään 2018 saakka, lähes 20 vuotta, Järvenpäässä toimivan Meidän festivaalin taiteellinen johtaja. Hän suunnitteli konserttisarjat myös Hämeenlinnan Verkatehtaaseen 2009-2011, sekä kamariorkesteri Avantin Suvisoiton 2011.

Milla_Viljamaa.jpg

Esittelyssä erikoisvierailija:

Milla Viljamaa, harmooni

Milla Viljamaa on monista yhteyksistä tuttu muusikko, säveltäjä ja tuottaja. Hänen vahvuudeksi voikin sanoa eri genrejen rajojen vaivattoman ylittämisen ja kiinnostuksen yhteistyöhön eri taiteen alojen kanssa. Säveltäjänä hän on saanut tunnustusta voittamalla vuoden 2012 Teosto-palkinnon musiikistaan Minne levyllä. Minne levyn musiikki nosti polkuharmoonin instrumenttina solistiseen asemaan ja näin ravisteli totuttuja raameja harmoonista säestysintsrumenttina. Teosto-palkinnolla, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista, halutaan nostaa esiin rohkeita, innovatiivisia ja omaperäisiä kotimaisia teoksia. Pianistina Milla toimii mm. monissa kansanmusiikista inspiraatiota ammentavissa yhtyeissä ja muutamassa voimakkaana tekijänä on tangomusiikki sen kaikessa kirjossaan. Duo Milla Viljamaa & Johanna Juhola palkittiin intohimoisesta suhtautumisesta tangoon yhtyeen voittamalla Italiassa järjestetyn Astor Piazzolla –kilpailun vuonna 2002. Milla on toiminut taiteellisena tuottajana lukuisilla levyillä ja on ideoinut ja tuottanut myös kaksi omaan musiikkiinsa perustuvaa visuaalista konserttia (Kadonnut kuu 2005, Ansa 2008). Hänen musiikkiaan on levyjen lisäksi kuultu mm. elokuvissa, sirkus-, tanssi- ja teatteriproduktioissa sekä multimediataideteoksissa. Milla tekee myös kansanmusiikin näkökulmasta rakennettua kirjasarjaa, jonka ensimmäiset osat Kansanmusiikkia pianisteille –alkeet ja Kansanmusiikkia pianisteille on tähän mennessä julkaistu.

 

www.millaviljamaa.com