Iiro Rantala, piano

Pianisti ja säveltäjä Iiro Rantala (1970) lukeutuu paitsi Suomen, myös koko kansainvälisen jazzkentän valovoimaisimpiin tähtiin.

On miltei mahdotonta luetella, keiden kaikkien kanssa yli 2000 konserttia yli 43 maassa ympäri maailman antaneen Trio Töykeät -jazztrion perustaja on uransa aikana tehnyt yhteistyötä.


Musiikinlajien raja-alueilla liikkuminen on Rantalalle luonteenomaista.

Hänen orkesteriohjelmistoonsa kuuluu niin Gershwiniä kuin Mozartiakin, jonka A-duuripianokonserton hän on esittänyt lähes kaikkien suomalaisten orkesterien kanssa – viimeksi Suomalaisen kamariorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa 2010.

Jukka Linkolan Rantalalle säveltämän pianokonserton hän kantaesitti vuonna 2013 John Storgårdsin johtaman Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.


Saksalainen jazz-alan lehti Jazzthing kuvasi Iiroa: Iiro Rantala is "a natural phenomenon on keys"
Myös Gil Godstein tiivistää: "Iiro Rantala is a pianistic sensation who makes the strongest case I know to believe in reincarnation, because his pianistic technique and musical sensitivity speak of depths that appear impossible to have been achieved in this lifetime alone"


Rantalan monipuolista uraa on aina leimannut yleisöystävällinen poikkitaiteellisuus ja ennakkoluulottomuus.

Rantala on säveltänyt useita musikaaleja Ryhmäteatteriin ja Helsingin kaupunginteatteriin sekä musiikin muun muassa elokuvaan Klassikko sekä kolmeen huippusuosittuun Risto Räppääjä -lastenelokuvaan, joista ensimmäinen toi hänelle Jussi-palkinnon vuonna 2009.


Rantalan solmima levytyssopimus kuuluisan saksalaisen ACT-levymerkin kanssa kantoi saman tien hedelmää.

Maaliskuussa 2011 julkaistu soolopianolevy Lost Heroes oli huikea kansainvälinen arvostelumenestys, ja voitti Saksassa paitsi tavoitellun Preis der Deutschen Schallplattenkritik -palkinnon, myös Echo-palkinnon vuoden parhaasta jazz-levystä.

Samana vuonna Rantala sai kunnian toimia arvostetun Montreux Jazz Festivalin pianokilpailun tuomariston presidenttinä.


Vuodesta 1996 asti Rantala on tehnyt musiikkiohjelmia Ylelle, mm. Trio Töykeät Puhelintoivekonsertti, Iirottelua, Iiro Irti, Iiron Musiikkiluokka sekä Radio Suomen Tunteiden ilta joka voitti EBU:n Rose d'Or palkinnon 2015, parhaana radio-ohjelmana.